Reactie Kris Verburgh op recente kritieken

De afgelopen weken hebben een aantal gerenommeerde partijen, waaronder de UVA, kritiek geleverd op de voedselzandloper. Kris Verburgh heeft gemeend deze kritiek te moeten pareren middels de volgende open brief:

Professor van Gaal noemt het boek gevaarlijk omdat producten zoals brood of melk afgeraden worden en omdat type 2 diabetespatiënten kunnen ‘genezen’ door een dieet (door ondermeer geen brood, pasta, rijst en aardappelen te eten is). Dat type-2 diabetes echter wel volledig omkeerbaar is door dergelijke wijzigingen in het voedingspatroon is in overeenstemming met wat internationaal wetenschappelijk onderzoek zegt, wat de praktijkervaring is van artsen en wat tevens verkondigd wordt in bekende boeken geschreven door artsen (dr. Joel Fuhrman, dr. Mark Hyman, etc). Zo raadt dr. Hyman in zijn populaire bestseller diabetespatiënten aan om geen brood, pasta, rijst en aardappelen te eten. Zoals Verburgh ook in zijn boek schrijft, dient elke wijziging in het voedingspatroon onder toezicht van een arts of andere professionele gezondheidsverlener te gebeuren.

Vandaag hebben 1 miljoen Belgen te hoge suikerwaarden. Het aantal gevallen van type 2 diabetes zal in de toekomst verder toenemen en wereldwijd spreekt men van een ‘explosie’. Niet alleen valt 90% van de gevallen van type 2 diabetes te voorkomen via gezondere leefgewoontes, bovendien toont onderzoek aan dat type 2 diabetes omkeerbaar is via voeding. Dit zou enorme besparingen kunnen opleveren voor onze gezondheidszorg.

Dat De voedselzandloper ‘een gevaar voor de volksgezondheid’ zou zijn omdat brood of melkproducten verboden worden kan eveneens weerlegd worden. Ten eerste worden voedingsmiddelen (ook brood en melkproducten) niet verboden in de voedselzandloper, maar wordt voorgesteld deze te minderen en in de mate van het mogelijke te vervangen door meer gezonde alternatieven. Dit staat duidelijk weergegeven op de figuur van de voedselzandloper. Brood en melkproducten kunnen echter zonder meer drastisch geminderd of gestopt worden, zolang er gezonde alternatieven aangeboden worden. In Azië drinken honderden miljoenen mensen nooit melk, wat geen gezondheidsnadelen oplevert. Professor Walter Willett van de universiteit van Harvard stelt dat melkproducten volledig vervangen kunnen worden door gezondere alternatieven. In de VS worden personen (ondermeer voormalig president Bill Clinton omwille van zijn hartproblemen) langdurig op diëten gezet die veel strenger zijn dat wat de voedselzandloper aanraadt zonder dat dit gezondheidsnadelen oplevert. Integendeel zelfs: het risico op ziektes als hart-en vaatziekten of diabetes wordt drastisch verminderd.

Kris Verburgh wil erop wijzen dat hij zich voor zijn boek heeft gebaseerd op de inzichten van wereldautoriteiten en dat zijn boek sterk wetenschappelijk onderbouwd is met 250 referenties naar de wetenschappelijke literatuur.

Verder worden er geruchten verspreid dat Verburgh enkel maar student zou zijn, nooit een assistentenopleiding heeft gevolgd of zelfs ontslagen zou zijn geweest. Dr. Verburgh wil al deze geruchten met klem ontkennen. Dr. Verburgh is afgestudeerd als arts magna cum laude aan de Universiteit Antwerpen, heeft als arts gewerkt in hetzelfde ziekenhuis als dat waar professor van Gaal werkzaam is (het Universitair Ziekenhuis Antwerpen) en is nooit ontslagen geweest.

Verschillende organisaties en personen hebben er reeds op gewezen dat deze negatieve berichtgeving omtrent de voedselzandloper en de persoon van Kris Verburgh deontologisch ontoelaatbaar is. 

9 reacties op “Reactie Kris Verburgh op recente kritieken

 1. Hallo kris,

  Ik ben drie maanden geleden te eten volgens het voedselzandloper, maar ik ben tot mijn schrik drie kilo aangekomen. Ik eet volgens de zandloper. Hoe kan dat? Ik ben erg wanhopig van. Dit was mijn laatste redmiddel om gezond af te vallen

  1. Hoe is het mogelijk, ik ben geleidelijk 30 kg afgevallen.
   Summiere opmerkingen:
   Verder ben ik fitter geworden, geen slaap meer, ‘s-middags, geen rennies meer,
   cholesterol goed, betere bloeddruk, gebruik geen pillen meer (o.a. bloedverdunners)
   Of de zanloper juist is weet ik niet

 2. Ik heb al sinds heel lang melk vervangen door sojamelk. Nu heb ik gelezen dat soja hemagglutinine bevat, een eiwit dat rode bloedcellen zou doen samenklonteren. Klopt dat?

 3. Hallo Kris,
  Interessant boek. Er staan echter wel een aantal zaken in die tegenstrijdig op mij overkomen. Zo zeg je eerst in het boek dat proteinen slecht voor je zijn omdat je ervan veroudert, later prijs je champignons omdat ze zoveel proteinen bevatten.

  Daarbij stel je dat de mens niet is gemaakt om vlees te eten. Dit is een misvatting, de mens (en ook de holenmens) heeft altijd moeten eten wat er voorhanden was. Zo ook vlees, en als er een mammoet geveld was, aten ze daar weken van. Waar komen anders de vele grottekeningen vandaan waarop jagers op mammoetten en ander prooigedierte afgebeeld zijn?

  Verder stel je dat brood eten slecht is. Ook dit verdient mijns inziens nuance. Ik denk dat het niet zozeer brood is wat slecht is, ik denk dat het veeleer om tarwe gaat (zie het boek Wheat Belly van William Davis). De mens heeft, in tegenstelling tot wat je in je boek beweert, van oudsher altijd brood gegeten. Omdat het een product is wat goed te vervaardigen is, lang houdbaar is en goed mee te nemen. 2000 jaar geleden bijvoorbeeld brak Jezus het brood ook al, dus brood eten we al duizenden jaren. En nu zou het ineens slecht voor ons zijn? Wel ging het vroeger over desembrood of speltbrood. Van spetbrood is bekend dat het wel gezond is, omdat de hele korrel wordt gebruikt in tegenstelling tot tarwe.

  Je raadt ook aan om calcium uit groenten te halen. Helaas hebben studies aangetoond dat uitsluitend groenten eten in een veel te lage calciuminname resulteert. Mensen zouden kilo’s aan groenten moeten eten om aan de minimale vereisten te voldoen.

  Wat betreft tofoe geef je zelfs aan dat je niet weet of het een positief effect heeft, maar voor de zaak van het boek ga je er zonder verder bewijs maar vanuit dat het zo is.

  Ook jammer dat je zegt dat het drinken van groene thee genitale wratten kan genezen. Dit wordt echter veroorzaakt door een virus en zoals elke arts weet, is er nog geen enkele stof die virussen bestrijdt. Ook klopt je claim dat genitale wratten de voorloper zijn van tumoren niet. Genitale wratten zijn goedaardig, verspreiden zich niet buiten de genitale zones en zijn van een heel andere orde dan tumoren.

  Ik had graag gezien dat je het principe van ketose wat meer onder de aandacht had gebracht. Dat is een metabolistisch principe dat bepaalt of mensen uiteindelijk vet opslaan of niet. Ralph Moorman heeft dit in zijn boek de Hormoonfactor erg geod uitgelegd. Waarom kan de ene persoon enorm ongezond eten en toch geen gram aankomen, en komt de andere persoon bij wijze van spreken al aan van het kijken naar een glas water? Metabolisme. Het boek de Gabrielmethode van Jon Gabriel gaat hier veel dieper op in.

  Jammer ook dat je in je boek zegt dat het geen dieetboek is, maar vervolgens wel brood, pasta, rijst, melk, yoghurt, rood vlees en aardappelen (per slot het voedsel van de gewone man door de eeuwen heen, zie de aardappeleters van Pieter Breughel) afraadt. Als dat geen dieet is!

  Je prijst diverse voedingstoffen de hemel in en alles zou bijna een wondermiddel zijn tegen kanker. Als dat zo zou zijn, zouden er niet zoveel kankerpatienten zijn, en zou alleen uit statistisch onderzoek al gebleken moeten zijn dat het eten van de voedingsmiddelen in jouw boek tot een vermindering van het aantal patienten lijdt. Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet het geval is. Gezond eten is zondermeer een belangrijke factor, maar om er zulke preventieve eigenschappen aan toe te schrijven gaat veel te ver en is bovendien nergens op gebaseerd.

  Vervolgens lanceer je een boude claim, namelijk dat dit boek levensverlengend zou werken. Je baseert je daarbij echter uitsluitend op kortlopende onderzoeken bij muizen en wormen. We zullen pas over 40 a 50 jaar weten of, en zo ja in hoeverre, jouw boek enige invloed heeft gehad op de levensverwachting.

  Dit alles maakt dat een in essentie goed boek overgoten wordt door vage veronderstellingen, niet onderbouwde claims en eenzijdig geinterpreteerde onderzoeken. De mate waarin je ageert tegen de huidige geneeskunde resulteert in een schrijfstijl waardoor het allemaal teveel van het goede is. Jammer, een gemiste kans.

 4. Hallo Kris,

  Met grote dank voor het schrijven van de voedselzandloper. Deze eetwijze bevalt mij helemaal.
  Je duidelijke uitleg over de lichaamsprocessen, motiveert mij enorm om hier mee bezig te zijn.

  Ook prettig dat eens besproken wordt welke schadelijke invloed de voedselindustrie heeft op onze voeding. Het is onbegrijpelijk dat een regering niet weet te verhinderen dat ons voedsel vol verslavende suikers wordt gefabriceerd, waardoor uiteindelijk de ziektekosten zo hoog zijn geworden.

  Ook je opmerking dat er bij medische studie meer aandacht zou moeten zijn voor het voorkomen van ziektes door aandacht te schenken aan voeding vind ik zeer belangrijk!

  Wat ik wel vreemd vond was de uitspraak dat antibiotica, chemo therapie en nog iets, de enige medicatie is die echt geneest. Ik meen toch dat bijv. antibiotica alleen ziekte onderdrukt, maar dat de ziekte nog jaren in je systeem kan blijven zitten en later zelfs nog tot andere klachten kan leiden. Zou je hier nog iets over willen toelichten?

  En de reactie van Zilvervis over de havermout vond ik ook een beetje beangstigend: dat het door e.o.a. stofje tot botontkalking zou kunnen leiden. Kun je hier nog iets over zeggen?
  Bovendien vraag ik me ook af waarom zuurdesembrood van de biologische bakker niet ook net zo goed zou kunen zijn als havermoutpap. Waarom liever havermout?

  Ik denk dat ik dit boek veel zal verspreiden, want het is tot dusver het beste wat ik op voedselgebied heb gelezen en ik ben er al lang van overtuigd dat mensen ziek worden door een verkeerde eetwijze. Als ik een supermarkt binnenloop weet ik dat het voor 90 procent volstaat met dingen die slecht voor me zijn. Bizar! En toch is dat voor de meeste mensen dagelijks voedsel.
  Veel dank dus voor je heldere, inspirerende, en boeiende boek.

 5. Dag Chris,

  Het boek de zandloper is inderdaad een enorme motivator, en stimuleert mij (en indirekt mijn man) om gezonde keuzes te maken.
  We dachten al heel gezond te eten, maar ik heb begrepen dat het nog beter kan.
  Zo kan ik tegenwoordig een maaltijd op tafel zetten zonder al te veel koolhydraten.
  We moeten ons daarbij wel gelukkig prijzen dat er erg veel uit andere landen te koop is in Nederland.
  Als we in Nederland een zoete aardappel of pastinaken kopen, komen die dikwijls uit Amerika bijvoorbeeld. Deze zijn in verhouding tamelijk duur. Nu hebben we er niet zoveel van nodig en eten vaak alternatieven.
  Laten we maar eens proberen deze produkten weer in Holland te verbouwen en zo dat er meer mensen van kunnen profiteren en voor lagere prijzen. Voor de kleine beurs is een goed dieet namelijk tamelijk prijzig, goede chocolade, walnoten, champignons, biologische produkten enz. Daarbij moet ik zeggen dat ik er zelf vanuit ga dat door dit dieet te volgen waarschijnlijk de kosten van artsenbezoek e.d. aanzienlijk lager worden, als ik het goed begrijp hoeven we namelijk nu niet vaak naar de dokter.
  Ik ben heel benieuwd hoe het op lange termijn voor ons uitpakt en zou graag mijn bevindingen met je delen. Kan ik je persoonlijk wat vragen stellen over een aantal zaken?
  Het boek heb ik al aan verschillende mensen geadviseerd.
  Ik ben het nu voor de vierde keer aan het lezen en heb er ook een studie van gemaakt.
  Dank je voor de duidelijke informatie Chris

  Hartelijk dank voor de reaktie en succes verder

  Joke

 6. via de uitzending De Dokters maakte ik kennis met Kris Verburgh. Ik heb zijn boek De Voedselzandloper gekocht. Niet alle adviezen zijn eenvoudig in te passen in het dagelijkse leven, maar ik probeer me er wel voor ca. 70% aan te houden. Minder eten. Zo min mogelijk snelle suikers. ‘ s morgens havermout. Ik voel me er echt veel fitter door. Het boek bevat weinig praktische handreikingen, maar is wel heel laagdrempelig geschreven. Het heeft mij in ieder geval de ogen geopend op het gebied van voeding en het geeft me ook een gevoel van: “Zie je wel!” Op de een of andere manier klink het ook allemaal heel logisch en de verbanden zijn heel verhelderend. Dank je Kris!

 7. Dank je Kris!

  Het boek maakt veel duidelijk wat tot nu toe voor het grotere publiek niet helder was.
  Wat de kritieken van anderen betreft, er zullen altijd mensen zijn die denken het beter te weten omdat er nou eenmaal veel ( vaak verborgen) belangen spelen.
  Gelukkig kunnen de meeste mensen zelf hun keuzes maken. Jouw boek lijkt mij een gezonde en goede keuzes. Ik voel me er veel fitter door. Ik was al jaren op zoek naar een juist voedingspatroon. om wat gezonder en fitter te kunnen zijn. Het lichaam verandert heel sterk als je de 50 bent gepasseerd en ik kan bevestigen dat suikers, brood en melk niet goed voelen en er aan bijdragen dat je veel gewicht opbouwt. Zelfs als je niet veel eet!

  Heel erg bedankt voor al je werk en de publicatie van de feiten.!

 8. Dank je Kris!
  De voedselzandloper van Kris Verburgh beschouw ik als een zeer goed onderbouwd advies. Het is voor mij niet alleen een leesboek, maar meer een studieboek. Het is fijn om goed op de hoogte te zijn van al die wonderschone en delicate processen in je lichaam en de effecten van voedingsmiddelen daarop. Door die effecten goed uit te leggen is het makkelijk om gemotiveerd te blijven en voor het gezonde te kiezen. Ik hoef geen diabetes II of hartkwalen of reuma! Mijn lichaam beschouw ik als een geschenk dat ik graag gezond wil houden, dus wil daar zo goed mogelijk voorwaarden voor scheppen! Ik ben dol op havermout en zwarte chocolade en rode wijn, dus ik mis het brood en de koekjes niet. Dank je Kris, om voor veel mensen uit te zoeken wat waar en onwaar of nog niet duidelijk is en dat met ons te delen. Dank dus voor de gezondheid die je verspreidt. Ik heb het boek al veel mensen aangeraden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *