Categorie archief: Recepten

Havermoutpap

Als je leeft volgens de Voedselzandloper is er één ding waar je zeker niet omheen kunt:
Havermoutpap! Mijn favoriete ontbijt. Hier het recept voor havermoutpap.

Ingredienten

  • Havermout 60 gram
  • Rogge 10 gram
  • Lijnzaad 10 gram
  • Pompoenpitten 10 gram
  • Zonnebloempitten 10 gram
  • Ongezoete Sojamelk 350ml
  • Stevia vloeibaar 6 druppels
  • Gedroogde pruimen 10 stuks
  • Amandelen 10 gram

Bereiding

De avond vantevoren zet je de havermout, rogge, lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten in een pannetje water. Voeg daar een scheutje citroensap aan toe.

Je doet dit om het fytinezuur af te breken.
‘s Ochtends gooi je het in een zeef en daarna terug in de pan.
Sojamelk, pruimen en stevia toevoegen en een dikke 5 minuten koken. Eet smakelijk!

Boekweit grutten stoofpot

Hieronder een recept voor boekweit grutten stoofpot.

  1. Maak 500 gram spuiten schoon en kook ze vijf minuten in een pan met daarin één liter water.
  2. Neem een hapjespan of braadpan en verwarm twee eetlepels olie (olijf-, kokos- of raapzaadolie).
  3. Fruit hierin twee grof gesneden uien.
  4. Schep er twee eetlepels kerriepoeder en een eetlepel kaneel door en bak dit nog even mee.
  5. Voeg 500 gram boekweitgrutten en een eetlepel tijm toe. Roer het goed door.
  6. Voeg voorzichtig de gekookte spruiten met het kookwater toe.
  7. Voeg eventueel naar eigen smaak andere groenten (zoals paprika en champignons) toe.
  8. Voeg een bouillionblokje toe en laat het geheel 10 minuten onder een deksel stoven. Wel af en toe doorroeren.
  9. Je kunt de boekweitgrutten serveren met gebakken appelpartjes en geraspte kaas.

Heb je dit ook gemaakt? Hoe beviel de stoofpot?