Spelt

Spelt

Spelt is om verschillende redenen gezonder dan tarwemeel. Bij spelt zitten de voedingsstoffen niet alleen in de kiem en de zemel (zoals bij tarwe) maar ook in het meellichaam. Bij tarwe verdwijnen veel voedingsstoffen na het malen en zeven, bij spelt niet.Spelt heeft een lagere glycemische index dan tarwe, dus veroorzaakt minder pieken in de  bloedsuikerspiegel. Spelt bevat verder veel eiwit, vezels en is rijk aan vitamine B, vitamine E, ijzer, kalium, magnesium en fosfor. Zelf vind ik spelt ook nog gewoon lekkerder dan tarwebrood. De rest van het gezin moest even wennen, maar weet inmiddels niet beter.

Speltbrood

Sinds een half jaar bakken wij ons eigen brood in een broodbakmachine. Deze wens ontstond in eerste instantie doordat ik mijn brood het liefst warm en in dikke hompen eet. Toen ik mijn eerste brood ging bakken, en dat niet deed met een ‘kant-en-klaarmix’, begon mij pas te dagen wat er allemaal aan meel toegevoegd wordt voordat er een brood ontstaat. Ik heb inmiddels ervaring met brood zonder gist, zonder suiker, zonder zout en zelfs zonder water. Niet lekker. Wat wel lekker is, als je brood geslaagd is, je weet precies wat je eet!

Als basis gebruiken we meestal Landgoud Speltmeel. Aan het speltmeel voeg ik nog een flinke hoeveelheid lijnzaad, pompoenpitten en wat oregano toe. Met zout ben ik niet te scheutig, maar ik voeg het wel toe vanwege het noodzakelijke jodium. Het enige minpunt van mijn eigen brood vind ik de gist en de suiker. Mijn pogingen een desemstarter te maken zijn tot nu toe mislukt. Waarschijnlijk heb ik ook niet genoeg mijn best gedaan, want ik denk dat dit in mijn gezin niet met gejuich wordt onthaald….

Speltpannenkoeken

Omdat er toch altijd een zak speltmeel voor het brood in huis is, bak ik  tegenwoordig ook de pannenkoeken van speltmeel. Eieren en melk erbij en je hebt prima beslag! De pannenkoeken bak ik afwisselend in olijfolie en raapzaadolie. Vooral raapzaadolie bevat veel meervoudige onverzadigde vetzuren.

2 reacties op “Spelt

    1. De voedselzandloper raad aan minder brood te nuttigen. Echter, binnen de graanproducten zijn producten op basis van spelt een gezonde keuze. Eet daarom minder graanproducten en wat je dan wel eet op basis van volkoren en spelt in plaats van witbrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *